MARIHUANA I TŁUSZCZ RYBI POMOGĄ W ŻYWIENIU CHORYCH NA RAKA

blog_2

Tłuszcz rybi oraz aktywny składnik w marihuanie to takie elementy, które mogą ograniczyć ryzyko chudnięcia w przypadku osób chorych na raka. Takie wyniki badań przedstawili na naukowcy w kanadzie. Często okazuje się, że w przypadku choroby nowotworowej u ludzi pojawi się problem z apetytem oraz jadłowstręt. Chemioterapia bardzo często będzie zaburzać zmysł smaku i węchu i dlatego nie można dobrze cieszyć się jedzeniem. Chorzy niestety w wielu przypadkach są niedożywieni, tracą swoją masę mięśniową i odczuwają stałe zmęczenie. Coraz gorzej będą także reagowali na prowadzoną terapię. Pojawiają się bardzo często niepożądane działania z tym związane. Przez to niestety również szanse na przeżycie są coraz mniejsze. Obecnie nie mamy jakich skutecznych środków, dzięki którym będzie można walczyć bez problemu z tym zjawiskiem. Lekarze podejmują różnorakie działania, dzięki którym żywienie ma skuteczniej przebiegać, ale jak się okazuje rzadko kiedy przynosi to należyte efekty. Ciekawe badanie postarali się przeprowadzić badacze z Kanady, którzy postarali się o przeprowadzenie badań w grupie dorosłych osób z nowotworami złośliwymi. Większość z nich było już po chemioterapii albo w trakcie jej trwania.

Składnik marihuany - THCCzęść pacjentów w tym okresie przyjmowało pastylki, w których znajdował się aktywny składnik marihuany THC a cześć z nich przyjmowało w tym okresie kapsułki z placebo. Terapia trwała kilkanaście dni. Na podstawie określonych badań okazało się, że u ponad 50% osób, które przyjmowały THC smak się poprawił. Natomiast w przypadku placebo ten wynik był na poziomie 10%. Ponad 60% badanych, którzy byli leczeni składnikiem marihuany miało większy apetyt i u żadnego z nich nie było spadku apetytu. W przypadku osób przyjmujących placebo apetyty poprawił się tylko u 30% a spadł aż u 20%. Dodatkowo okazało się, że marihuana wpływała także na lepszy sen oraz poczucie relaksu u osób, które ją przyjmowały. Autorzy podkreślili oczywiście, że badania są dopiero pierwszymi i jeśli chce się uzyskać jakieś pozytywne wyniki powinno się jeszcze więcej ich przeprowadzić. Przeprowadzono jeszcze kolejne badania, które dotyczyły tłuszczu rybiego i w tym przypadku wykazano, że jest to środek, dzięki któremu rzeczywiście można wzmocnić apetyt u osób chorych. Dodatkowo osoby, które w trakcie badań przyjmowały tłuszcz rybi mogły utrzymać masę mięśniową, natomiast u innych gwałtownie ona spadała. Ten element może więc stać się środkiem ratunkowym dla osób starszych, u których masa mięśniowa w przypadku nowotworu gwałtownie spada.